Sunday, September 19, 2010

megi sizzling~ nyum!nyum!

dah lama da sebenarnya nak share benda ni dlm blog...tp tak ter-upload².
suka sgt makan sizzling..pehtu aritu pon buatlaa.tp tak jumpa yee mee (sbb tu jadi megi) hehe!
ok laaa tp takleh buat banyak ngat.tak terlarat nak makan.rasa puas bila makan hasil tangan sndri.walaupun tak hebat mana...tp still jadi.kira bolehlaa lepas nak bagi makan anak².syok tolla!
                     baru masukkan telur ni.tak sesbr anak masa ni nak makan..bau da naik
                                 masa ni dah masukkan mee n sayur.ish..meleleh air liur!       
                                             
                       dah siap..walaupun rupa tak menarik tp rasa mmg puas ati dah!

ni resipi yg dapat dlm internet...mmg simple dan senang nak buat....

MEE SIZZLING

Bahan-bahan ( 2-3 org makan )

  • 2-3 sanggul (gulung) yee mee  tapi sy guna mee segera sbb tak jumpa yee mee 
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
  • 1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
  • 3 biji cili kering- potong 2
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1/2 in halia- hiris nipis
  • Serbuk lada hitam
  • garam- secukup rasa
  • Beberapa titik Minyak bijan
  • 1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
  • sedikit minyak utk menumis

Cara-cara

  1. Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
  2. Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
  3. Masukkan 2 cawan air.
  4. Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
  5. masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
  6. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
  7. Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
  8. Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.

No comments:

Post a Comment

diri ini terpikir².......

diri ini terpikirĀ².......